Fogászat

Címoldal Fogékszerek

Fogékszerek

Briliáns mosoly

A fogékszer egy kicsi csiszolt üveg (Swarovski® vagy Twinkles® kristály), drágakő (rubint) vagy 24 karátos arany ékszer, amelyet a fog felszínére ragasztanak egy speciális eljárással. Színük és méretük változatos.

A fogékszer nem károsítja a fogakat, és bármikor eltávolítható.
Köszönhető ez annak, hogy a felhelyezés során általában olyan technológiát alkalmaznak, hogy a fogzománc a legcsekélyebb mértékben se sérüljön. Vannak klinikák, rendelők, ahol a kövek megbízhatóbb rögzítése érdekében a fogfelszínt kifúrják, majd a keletkezett kis lyukba ragasztják bele az ékszert. Ezt a megoldást azonban jól meg kell fontolni, mert egy ép fog sokkal értékesebb, mint egy pici ékkő - legyen az bármily csillogó és divatos is.

A fogékszer felhelyezése mindössze 10-15 percet vesz igénybe.
Első lépésként el kell távolítani a fogkövet és az elszíneződéseket a fogról, majd a felpolírozott felületre egy speciális ragasztóval rögzítjük a kiválasztott ékszert. A ragasztó a rendelőben használatos kék fényre azonnal megköt, így a felhelyezés után rögtön terhelhető, vagyis akár már ehet is a páciens.

A fogékszer tartóssága egyénenként változó.
Függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve az esetleges harapási rendellenességeitől. A fogékszer csak eredeti fogra ragad a fent leírt fényrekötő módszerrel, fogpótlásra koronaragasztó segítségével helyezhető fel.

Magas szintű szakmai kezelések a fogászatban kardiológiában

szechenyi2020