Fogászat

Címoldal Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelések

A fog felépítése.

A fog íny feletti részét koronának, az állcsontban lévő részét gyökérnek nevezzük. A koronát zománc borítja, ami a gyémánt után a második legkeményebb természetes anyag. Ez alatt található a fogállomány, dentin, mely körülveszi a fogbelet (pulpát). A pulpa tulajdonképpen erek és idegek halmaza.

Az erek táplálják a fogat, az ideg pedig a különféle behatásokat közvetíti az idegi központ felé. Ez az ideg felelős a fogfájásért. Ha a fogzománc sérül (fogszuvasodás vagy a fog sérülése miatt), akkor a fájdalomingereknek kevésbé ellenálló pulpa - a dentin apró csatornácskáin keresztül - elérhetővé válik a külvilág számára, és a fog fájdalommal reagál.

A fogak alul az állkapocs (mandibula), felül a felső állcsont (maxilla) fogmedernyúlványában (alveolus) "ülnek". A csont és a fog közötti kapcsolatot számtalan apró kis szalagocska, rost biztosítja.

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A baktériumok szénhidráttal táplálkoznak, és savakat termelnek, melyek károsítják a fogzománcot.

Fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogzománc a savak hatására folyamatosan elveszíti ásványianyag-tartalmát; elvékonyodik, porózussá válik és áttörik, beomlik. Ha a lyukat nem tömik be, a baktériumok eljutnak a fogüregig, ami gyulladást és nagy fájdalmat okozhat. Amennyiben ezt a gyulladást nem kezelik, a baktériumok akár a véráramba is bejuthatnak, ami először az állcsontot, majd az egész szervezetet is károsíthatja.

A fogzománc egészsége, ellenállása öt tényezőtől függ: lepedék vagy szénhidrát jelenléte, a táplálék visszamaradása a szájban, az étkezések gyakorisága és a védő tényezők hiánya.

Mi a fogtömés?

Fogtöméssel helyreállítható a szuvas fog eredeti állapota és formája. A fogorvos először eltávolítja a szuvas fogrészeket, kitisztítja az érintett területet, majd tömőanyaggal betömi a kitisztított üreget, meggátolva ezáltal a szuvasság továbbterjedését.

Milyen anyagokból készülnek a tömések?
A fogászati illetve fogtechnikai anyagok, és eljárások az elmúlt évtizedekben rengeteget változtak, fejlődtek.

Kompozit anyagból készülnek a modern, fogszínű vagy fehér tömések, aranyból, porcelánból és kompozitból készülnek az inlay-ek. Korábban gyakran használtak amalgámot, ami egy higanytartalmú fémötvözet, de ezt ma már - higanytartalma és esztétikája miatt - csak elvétve használják.

Magas szintű szakmai kezelések a fogászatban kardiológiában

szechenyi2020