Fogászat

Címoldal Fogágybetegségek

Fogágybetegségek

Nyitott és zárt kürettázs

A fogkő nem csak a fogak látható felszínén, hanem íny alatt, az ún. ínytasakokban is megtalálható.

Az ínytasakok a röntgenfelvételen is látszódnak. A fogágybetegségeket okozó baktériumok számára a fogkő kiváló táptalajt jelent. A baktériumok hatására pusztulásnak indul a csont, a fogak pedig kilazulnak. Fogágybetegség esetén indokolt a kürettázs (curettage) elvégzése.

Amikor az elváltozás nem jelentős, azaz az ínytasakok kicsik, zárt kürettázst végzünk. Ez azt jelenti, hogy ultrahangos depurátorral „fogkőleszedő”
vagy kézi műszerekkel eltávolítjuk a fogkövet; amennyire csak lehet, az íny alatt haladva.

A nyitott kürettázs előre haladottabb állapotot orvosol. Ekkor a fogak külső és belső felszínéről sebészileg lefejtjük az ínyt, eltávolítjuk a gyulladt tasaktartalmat és a felpuhult csontrészt.
Rendelőnkben ózonnal fertőtlenítjük a műtéti területet. Amennyiben a csonthiány jelentős, csontpótló anyaggal és membránnal pótoljuk az eltávolított szövetrészt, majd sebészi varrással zárjuk a műtéti területet.

Az utógondozás, a 2-4 hetente megismételt ellenőrzés kiemelt fontosságú a fogágybetegségben szenvedő páciensek számára. Az utógondozás során Bemer-féle mágneses terápiát alkalmazunk.

A terápia javítja a revascularizációt (vérellátást), illetve elősegíti a visszacsontosodást.

Komplex fogágykezelés

A fogágybetegség a fogíny és a fog tartószerkezetének betegsége, melyet régebben gyógyíthatatlannak véltek. A fogágybetegség gyakorlatilag két csoportra osztható: a fogíny betegségére és a fogtartószerkezet betegségére.

Mindkét kórkép fájdalommentes, így akár hosszú ideig észrevétlen maradhat megfelelő szakorvosi vizsgálat hiányában; ez teszi kiemelten veszélyessé őket. Elsődleges tünet lehet az egyszerű fogmosáskor észlelhető fogínyvérzés.

A fogíny gyulladása ráterjed a fog tartószerkezetére, ekkor a tünetek már súlyosbodhatnak, fogvándorlás vagy a fog mozgathatóságaként is jelentkezhetnek. Legvégső, súlyos esetben a fogak elvesztése következhet be.

Mi okozza a fogágybetegséget?
A tudomány jelenlegi állása szerint a száj saját baktériumflórája tehető felelőssé. A baktériumflóra egyedi eltérést mutat, ez az oka, hogy egyesek hajlamosabbak a fogágybetegségekre, míg mások alig.
Bizonyított tény az is, hogy a fogágybetegségekre való hajlam öröklődik, genetikai tényezők is befolyásolhatják a betegség alakulását, súlyosságát.
Okozhat fogágybetegséget egyes szervezetet érintő általános betegség is, mint pl. a cukorbetegség.
Okozhatnak fogágy-gyulladást valamilyen helyi tényezők: egy rossz tömés, fogpótlás ill. torlódott fogak stb.

A fogágybetegség következménye lehet:
A folyamat tartóssága az ínysorvadást okoz, az íny elválik a fognyakról, amitől egy hatalmas tasak keletkezik a fog gyökere és az íny között; ideális körülményeket teremtve különböző baktériumok elszaporodásához. Így állandó gócként távolabbi szerveket (pl.: szív, vese stb. súlyos megbetegedéseit) is károsíthat, azok súlyos betegségeit idézheti elő.

A fogágybetegségek kialakulásába, kimenetelébe nagymértékben beleszól a szájhigiénia, a megfelelő fogmosás, a fogselyem használata, a fogzuhany. A tartós, rossz szájápolás önmagában is fogágybetegséget okoz, továbbá a dohányzás is hajlamosító tényező.

Megelőzés:
Megfelelő szájhigiéniás ápolás.
Rendszeres szűrővizsgálatra járás.

Amennyiben mégis kialakult a fogágybetegség: gyógyítására rendelőnkben elérhető egy komplexkezelés, amely több támadásponton küzd
a betegség ellen, magas hatásfokkal.

Magas szintű szakmai kezelések a fogászatban kardiológiában

szechenyi2020