Kardiológia, foglalkozás-egészségügy

Címoldal Kardiológia

Vizsgálatok

Vizsgálataink rövid ismertetése

Vizsgálat: fizikális vizsgálat; a test megtekintése, tapintása, hallgatózás, tájékozódó látásvizsgálat, vérnyomásmérés.

EKG: a szív elektromos működéséről, a ritmusról, az ingerképzésről és vezetésről, a szív terheléséről, bizonyos határok között vérellátásáról ad felvilágosítást.

Laboratóriumi rutinvizsgálat: vérkép, vérsejtsüllyedés, máj- és vesefunkció, vércukor, vérzsírok (koleszterin, triglicerid), húgysav, vizelet, elektrolitok.

Egyéb vizsgálatra is lehetőség van, pl.: PSA (prosztata specifikus antigén), szérum-vas, vaskötő kapacitás, pajzsmirigyfunkció, INR stb., megbeszélés szerint.

Arteriográfia: az artériás stiffness (merevség) mérésére szolgál. Az aortafal merevségét, rugalmatlanságát méri, fontos rizikótényezője a szív- érrendszeri betegségeknek.

Szívultrahang-vizsgálat: tájékoztat a szív anatómiai felépítéséről mind hossz-, mind keresztirányban, a szívfalak vastagságáról, mozgásáról,
a szívbillentyűk állapotáról és azok működéséről. Színkódolt Doppler technikával vizsgálható a szívben belüli véráramlás (szűkület, billentyű elégtelenség), meghatározhatók az áramlásból és a falfeszülésből eredő nyomásviszonyok.

Carotis Doppler (nyaki érvizsgálat): az agyat ellátó fő ütőerek állapotáról (meszesedés, szűkület), az áramlási viszonyokról ad felvilágosítást. A nyaki ütőér eltérései kezelést indokolhatnak (meszesedés), illetve az egyéb betegségek, kezelési stratégiáját is befolyásolják.

Pajzsmirigyultrahang-vizsgálat: a pajzsmirigy állományának anatómiai vizsgálatára alkalmas. Vizsgálható a pajzsmirigy mérete, kiterjedése. Növedékek, cysták, daganatok felismerhetők. A vizsgálat alapján egyéb további vizsgálat indikálható.

Hasi ultrahangvizsgálat: Elsősorban a máj, az epehólyag, a vesék, a hasnyálmirigy, a prosztata, a méh, a hasi aorta és a környezetében elhelyezkedő nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas.

Légzésfunkciós vizsgálat: a légzési paraméterek, a tüdő térfogata és kapacitására alkalmas.

Mellvizsgálat: egy speciális készülékekkel a mell átvilágításával vizsgálható a mell szerkezete. Egyéb vizsgálat mellett a csomók korai felismerésének eszköze.

A szűrővizsgálat jelentősége: bizonyos betegségeket tünetmentes, ún. szubklinikus szakaszban képes felderíteni (tünetmentes szakaszban valóban nincsenek tünetek, innen a név). A korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés a betegség kifejlődését lassíthatja vagy megakadályozhatja.

Egészségpénztárakkal szerződésben állunk!

Magas szintű szakmai kezelések a fogászatban kardiológiában

szechenyi2020