Fogászat

Címoldal Depurálás

Depurálás

Depurálás - fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás.

A fogkő olyan helyen alakul ki a fogainkra rakódott lepedékből, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai, mint a nyelv és az orca mozgása nem érvényesülnek.

A fogkő a fogainkon lévő lepedék, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem távolítható el. A növekvő fogkő folyamatos gyulladást tart fent a fogíny és a fogágy mentén.

Amennyiben nem távolítjuk el rendszeresen a lepedéket étkezések utáni vagy gyakori fogmosással, gyulladás alakulhat ki. A gyulladt fogíny a fogmosások alkalmával vérzik, távolabb kerül a fogaktól, fáj és vöröses árnyalatú lesz. A fogak mellett ínytasakok jönnek létre, majd a gyulladás egészen a fogágy legmélyebb szöveteire is ráterjed, később a csont pusztulása is elkezdődhet; a fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, végül ki is eshetnek.

A tökéletesen elkészített tömések és fogpótlások előfeltételei a jó szájhigiénia és a gyulladásmentes, egészséges íny. A fogászati kezelések megkezdése előtt szükség van egy alapos tisztításra, amely a fogak felszínét, az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolítását, valamint a fogak felszínének polírozását jelenti. A polírozás után a fogak felszíne sokat világosodik, ez szép, esztétikus mosolyt eredményez.

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítása a legalapvetőbb eljárás, amelyet alkalmazhatunk a gyulladt íny és a fogágy betegségeinek orvoslásában.
A depurálás (fogkő-eltávolítás) alkalmával mind a fogkövet, mind a lepedéket és egyéb lerakódásokat maradéktalanul eltávolíthatjuk.
A műveletet ultrahangos depurátorral végezzük.

A kezelés menete:
- QuickSleeperrel érzéstelenítjük a fogínyt
- a depurátor rezgések segítségével szabadítja meg a fogat a rárakódott anyagoktól
- az íny alatt lévő lerakódásokat kézi géppel távolítjuk el
- a fogkő eltávolítását követően polírozzuk a fogakat, mert a sima felületre sokkal nehezebben tapad rá a lepedék

A fogíny felett és alatt lévő lepedéket otthon nem, csak rendelői körülmények között, az erre a célra alkalmas professzionális, nagyfrekvenciájú ultrahangos depurátorral lehet eltávolítani. A kezelés fájdalommentes.

A fogkő-eltávolítást gyakran kiegészítjük intraorális (szájüregen belüli) homokfúvással is, melynek segítségével még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatók a legapróbb fogkövek és elszíneződések.

A pácienseinket szájhigiéniai tanácsokkal látjuk el, valamint segítünk a professzionális szájápolás elsajátításában.

Magas szintű szakmai kezelések a fogászatban kardiológiában

szechenyi2020